Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Chcesz wyglądać młodziej? 6 skutecznych produktów! A niektóre pewnie masz w lodówce!

Wiele osób marzy o zachowaniu młodego wyglądu na długie lata. Sięgają po kremy, drogie zabiegi… a tymczasem rozwiązanie może czaić się w naszej kuchni. To produkty, które mają udowodnione naukowo właściwości redukujące objawy starzenia się skóry. Jeśli chodzi o zmniejszanie zaczerwienienia skóry, drobnych linii i zmarszczek, istnieje pewna gamma pożywienia i suplementów na bazie składników odżywczych pozyskanych z żywności, które warto włączyć do swojej diety.

Oto najlepsze pokarmy redukujące drobne linie i zmarszczki:

Rukiew wodna

Wiadomo, że rukiew wodna zwiększa krążenie i dostarczanie składników odżywczych i minerałów w całym organizmie.  Oznacza to lepsze dotlenienie skóry, co w konsekwencji spowoduje redukcję drobnych zmarszczek.

Papaja

Niewiele jest pożywienia tak skutecznego w zwiększaniu elastyczności skóry jak papaja.  Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, a także inne ważne witaminy i minerały, które sprawią, że Twoja skóra będzie gładsza. Niektóre z tych witamin obejmują: Witaminy A, C, E i K, a także magnez, potas i fosfor. Papaja często znajduje się w maseczkach do skóry i kosmetykach ze względu na jej zdolność do pomagania ciału w pozbywaniu się martwych komórek, jednocześnie pomagając zmniejszyć stan zapalny. Włączenie zaledwie 2-3 filiżanek papai do tygodniowej diety pomoże Ci doświadczyć wielu korzyści płynących z tego mocnego owocu.

Awokado

Znane z wysokiego poziomu witaminy A i kompleksu witamin B, awokado jest jednym z najlepszych owoców do odżywiania i nawilżania skóry.  Jest to również popularna przekąska dla osób, które chcą schudnąć, ponieważ jest nie tylko zdrowa, ale także sprawia, że ​​czujesz się pełniejszy przez dłuższy czas. Kwasy omega-9 zawarte w awokado pomagają nawilżyć skórę i są przeciwzapalne.

Najlepsze pokarmy dla zwiększonej produkcji kolagenu i kilka słów o samym kolagenie:

Podczas gdy twoje ciało nieustannie pracuje, tworząc nowy kolagen, gdzieś w wieku około 30-35 lat poziom kolagenu zaczyna się zmniejszać.  Co gorsza, jakość produkowanego kolagenu nie jest tak wysoka, jak w młodości. Oznacza to, że musisz podjąć działania, aby włączyć do swojego życia żywność i suplementy, a także, jeśli to możliwe, produkty miejscowe, które regularnie wspierają i promują produkcję nowego kolagenu. Co ciekawe, jedzenie kolagenu lub suplementy z nim w składzie to zwykła ściema. Kolagen, jak każde inne białko, rozkłada się w żołądku na aminokwasy, a nie dociera do stawów. Jedzenie kolagenu żeby mieć zdrowe stawy to mniej więcej taki sam poziom logiki, jak jedzenie wątróbki, by móc więcej wypić i nie mieć kaca. Za to jedzenie produktów, które wspomagają produkcję własnego kolagenu, ma sens. Oto kilka produktów spożywczych, które mają tę właściwość:

Czerwona papryka

Te papryki są pełne przeciwutleniaczy, które są niezwykle ważne, jeśli chodzi o odwracanie oznak starzenia. Zawierają wysoki poziom witaminy C, a także karotenoidy, niezwykle silny przeciwutleniacz. Powodem, dla którego przeciwutleniacze są tak skuteczne w zapewnianiu młodszego wyglądu i uczucia, jest to, że pomagają w naprawie skóry, jednocześnie zmniejszając stany zapalne i oczyszczając reaktywne wolne rodniki, które mogą powodować poważne uszkodzenia naszego DNA.

Wiele przeciwutleniaczy działa również stymulująco na produkcję kolagenu, który pomoże wygładzić skórę, nadając jej młodzieńczy blask. Przeciwutleniacze można znaleźć w wielu różnych produktach, w tym w kosmetykach, suplementach diety, a nawet w filtrach przeciwsłonecznych.

Wskazówka: Pokrój 1 szklankę czerwonej papryki i zanurz ją w greckim jogurcie lub hummusie jako zdrową przekąskę na wynos.

Czerwone warzywa

Wspomnieliśmy już, że czerwona papryka jest skutecznym sposobem na zwiększenie poziomu kolagenu, ale nie pomijaj wszystkich innych czerwonych warzyw, ponieważ wiele z nich jest równie silnych, w tym pomidory i buraki. Czerwone warzywa zawierają silny przeciwutleniacz likopen, który działa nie tylko jako naturalny filtr przeciwsłoneczny, ale także zwiększa poziom kolagenu w organizmie.

Soja

Soja blokuje proces starzenia przez wpływ na hormony. Zawiera tzw. selektywne modulatory receptora estrogenowego (SERM), które pomagają balansować naturalny poziom estrogenu. Gdy masz go za dużo (a jest to niebezpieczne, ponieważ powoduje tycie i wahania nastroju), SERMy blokują receptory i nie pozwalają mu działać. Gdy masz go za mało, SERMY imitują estrogen.

Możesz nasycić się soją z produktów takich jak mleko sojowe, tofu lub weganskie zamienniki mięsa, więc postaraj się wprowadzić niektóre z tych produktów do swojej diety.